A home office munka és az otthoni tanulás folytonosságára fókuszálunk

Informatikai távsegítség

Makró készítése Excelhez

2020. május 19. - Távsegítség

Felhasználónk a munkája során minden nap letöltött egy Excel fájlt a számlázási rendszerből. Mivel ez az Excel rengeteg szükségtelen adatot tartalmaz, és a formázása is nehezen áttekinthetővé teszi, minden letöltést követően kézzel formázta meg a táblázatot, illetve törölte ki belőle a szükségtelen részeket. 

A munkáját meg tudtuk könnyíteni egy olyan makró létrehozásával, amely az ismétlődő feladatokat egy gombnyomásra elvégzi. Ezzel a napi Excelfeldolgozás lényegesen felgyorsult.

VPN proxy beállítások kijavítása

Egy felhasználónál a munka nagy része zavartalanul folyt, két apró, de zavaró kivétellel: egy Adobe termék nem tudta ellenőrizni, hogy érvényes-e a licence, a OneNote pedig nem volt hajlandó szinkronizálni a jegyzetfüzeteket más felhasználók szerkesztéseivel.

A probléma azonosítását különösen nehézzé tette, hogy az internet alapvetően jól működött a kérdéses gépen, de szerencsére némi kitartással sikerült leszűkíteni a problémát a VPN-re, illetve ott a proxy beállításaira. 

A módosítások elvégzése után már sikeresen szinkronizált a OneNote és az Adobe szoftvere is működni kezdett.

Távoli segítség az instrukciók végrehajtásában

Egy felhasználónk egy az iparágában elterjedt speciális szoftverhez szeretett volna egy új beépülő modult telepíteni. Először a szoftver hazai supportjával lépett kapcsolatban, akik a szoftvergyártó nemzetközi központjába irányították - az innen kapott instrukciókat viszont nem tudta végrehajtani, mert azok speciális lépéseket is igényeltek egyes rendszerfájlokat érintően. 

Szerencsére sikerült segítenünk neki és üzembe tudtuk helyezni a plugint. 

Androidból kizáródott user megmentése

Bárkivel előfordulhat, kiváltképp a jelenlegi, viszonylag stresszes helyzetben, hogy elfelejti jelszavát.

A segítséget kérő felhasználóval is ez történt. Android telefonjának PIN-kódja veszett el. Szerencsére a telefont e-mailen egyeztetett instrukciók alapján könnyen sikerült resetelni, ezt követően pedig a Google ID-hez tartozó meglévő biztonsági másolatot is segítettük visszatölteni.

Összességében a kellemetlen helyzeten és az ijedtségen túl nagyobb kár nem történt, érdemi adat sem veszett el.

VOIP telefon beállítása Windows10-re távolról

Egyik felhasználónk a home office-ra átállás miatt asztali Cisco telefonkészüléke helyett - amit nem tudott a munkahelyéről hazavinni - laptopján szeretett volna telefonálni.

Távsegítség révén be tudtunk lépni a gépébe, telepítettük a szükséges programot, beállítottuk a telefonszolgáltatótól kapott adatokat.

A próbák során a megoldás stabilnak bizonyult, jó hangminőséggel. A felhasználó kérésére a csengőhangot is módosítottuk a kliensben, így már kedvenc dallamával jelez a telefonja.